РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Андрей Николов: Област Габрово отговаря на цялостните тенденции за развитие на регионите в ЕС

 

“Регионалната политика е основната инвестиционна политика на ЕС. Тя е насочена към всички региони и градове и има за цел да оказва подкрепа за създаването на работни места, конкурентоспособността на предприятията, икономическия растеж, устойчивото развитие и подобряването на качеството на живот на гражданите. Именно това е в основата на сближаването. Днес, България и в частност област Габрово отговарят на цялостните тенденции за развитие на регионите в ЕС. Доказателство са множеството започнати и завършени европроекти в различни направления. Над 10 млн. евро са инвестирани в енергийна ефективност, като до момента са санирани на 50 многофамилни жилищни сгради и почти 100% от общинските детски градини, а ДГ „Слънце“ в Габрово е първата в България пасивна сграда.“, това заяви заместник областният управител Андрей Николов на местна конференция по проект „Европа в България: Общо бъдеще“, която се проведе днес в Националния пресклуб на Българската телеграфна агенция (БТА) в Габрово. Николов припомни и проектите, свързани с екологията, като подчерта, че в областта са изградени две Регионални депа за неопасни отпадъци с нови сепариращи инсталации и площадки за събиране и обработка на биоразградима фракция.
„ Със средства от ЕС са реализирани и ВиК проектите в Габрово и Севлиево, като този в областния град е на стойност близо 45 млн. евро. Това е най – голямата инвестиция в община Габрово , реализирана с европейско финансиране. Благодарение на тях са подменени 85 км водопроводна мрежа и 19.2 км канализационна. Реконструирани са 4 помпени станции и две пречиствателни- за отпадни и за питейни води. Изградени са нова помпена станция и 17.6 км. нова канализационна мрежа“, поясни заместник областният управител.
Той посочи, че в сферата на транспорта в област Габрово се развива проект с надрегионално значение- този за тунела под Шипка. Към момента е завършен обходният път на Габрово и е започнал процесът по проектиране на западен обходен път на гр. Севлиево. В четирите общини са изградени нови кръгови кръстовища, пешеходни зони и вело алеи, рехабилитирани са пътища и мостове.
“Важно е да се подчертае, че тези проекти са резултат от партньорството между институциите при тяхната подготовка и осъществяване. Пример за добро партньорство е Местната инициативна група Дряново - Трявна, която постави началото за още по – тясно сътрудничество между двете общини в сферата на туризма, културата при реализирането на проекти.“, каза още Николов и благодари на организаторите, които в поредица от срещи изваждат на фокус темата за „Европа в България“ .

 

Снимкa: БТА