РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Областният управител посети Центъра за повишаване на готовността на населението при наводненияв с. Гергини

Директорът РДПБЗН-Габрово старши комисар Георги Русинов представи на областния управител Мария Башева възможностите на Центъра за повишаване на готовността на населението при наводнения в с. Гергини. На срещата присъстваха още началникът на РУО- Габрово Георги Маринов, главният секретар на Областна администрация-Габрово Веселин Радков и директорът на Дирекция „АПОФУС“ ПРИ Областна администрация-Габрово Николай Петров.

Русинов поясни, че в страната има общо 6 центъра от подобен тип в областите Габрово, Бургас, Враца, Пазарджик, София и Шумен. Този в с. Гергините е единственият новопостроен. Създаден е по проект, финансиран от Кохезионния фонд на ЕС и държавния бюджет на Република България. Базата разполага с 4 учебни зали, оборудвани с компютри и мултимедия с общ капацитет около 100 души. На полигона са разположени различни тренировъчни съоръжения, резервоар и воден басейн за лодки, с помощта на които се симулира реакция при наводнение. Цялата база е под видеонаблюдение, което е свързано с оперативния център на пожарната.

РДПБЗН-Габрово разполага и с подготвени обучители по практическата и теоретическата част, които са оторизирани да водят обучения в центъра.

DSC02830.jpg