РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

24 отбора се включват в Международното състезание „Commando challenge”

Надпреварата се провежда в памет на загиналите петима български военни при атентата на база „Индия“ в Кербала, които бяха почетени с едноминутно мълчание. Това е четвърто издание, което се провежда днес и утре на полигона в габровското село Мичковци под мотото „Да помним загиналите“. 24 отбора ще демонстрират умения си за преминаване на тактическа полоса с препятствия, стрелба с дългоцевно оръжие, оказване на първа помощ и евакуация на ранени. В първия ден сили ще премерят 15 отбора от силите на реда и армията, а във втория 9 отбора цивилни.
Събитието уважиха заместник областният управител Даниела Маринова, командирът на Сухопътни войски генерал-майор Деян Дешков и командирът на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев.
Маринова подчерта, че това е значимо събитие за региона, което отбелязва 20-годишнината от атентата в българската база в иракския град Кербала. Припомняме, че на 27 декември 2003 г. камион бомба се врязва в база „Индия“, като взема пет човешки жертви-старши лейтенант Николай Саръев, капитан Георги Качорин, старши сержант Иван Инджов, младши сержант Антон Петров и редник Свилен Киров. Посмъртно те са удостоени със званието „Кавалер на почетния знак“ и са повишени в ранг.
„Прекланям се пред куража, смелостта и мъжеството на тези достойни българи, които рискуват живота си не само да защитават реда и границите на страната, но и като служат далече зад граница. Подобно призвание изисква дисциплина и смелост, но и да съумееш да „надскочиш“ естествения си инстинкт за самосъхранение в името на дълга. Този подвиг се извършва ежедневно и заслужава нашето признание.“, каза заместник областния управител. Тя благодари на организаторите „Метал Секюрити Груп“, Спортен клуб „Алфа-Метал“, бивши служители на СОБТ, Съвместното командване на специалните операции и пожела на участниците успех и честна надпревара.