РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

Областният управител се срещна с кметския наместник на с. Скалско

Подписка в подкрепа на искане за ремонт на пътя в района на Кариерата за инертни материали „Чериковец“ и асфалтова база на фирма „Димас“, сигнализация на опасните участъци и проверка за обхвата и правилата на работа на собствениците на кариерата беше предадена днес на областния управител Невена Петкова от кметския наместник на с. Скалско Стефан Иванов. Мотивите за това са напълно разрушената и на места липсваща асфалтова настилка, ограничаващите видимостта храсти и дървета, липсата на пътни обозначения и сигнализация и постоянно преминаващи тежкотоварни камиони на фирмата. Хората са притеснени, че районът, който е част от НАТУРА 2000 и е активен туристически маршрут представлява вече сериозна опасност за преминаващите. Областният управител се ангажира със случая и обясни, че още предходната седмица заместник областният управител Мария Пенева заедно с директора на ОПУ– Габрово инж. Деян Георгиев са направили оглед на място. Обсъдена е възможността за подобряване на участъка, който е част от републиканската пътна мрежа. Мария Пенева, която присъства на срещата каза още, че тази подписка ще бъде приложена към искането за отпускане на средства от Агенция“ Пътна инфраструктура“ и очаква през октомври да се реализират дейностите, с които да се подобри състоянието на посочения участък.

Мониторинг на социалните услуги в Габрово

Заместник областният управител Мария Пенева заедно с членове на звеното за мониторинг и оценка на Областната стратегия за развитие на социалните услуги посетиха четири услуги в община Габрово. Целта на срещите бе да се направи инспекция и да се събере актуална информация за действащите социални услуги.

Посетени бяха Дома за възрастни хора с физически увреждания, Дневния център за деца с увреждания, ЦНСТ за деца и младежи с увреждания с потребност от постоянни медицински грижи и ЦНСТ за деца с увреждания в кв. Трендафил. Не са констатирани нарушения. Базите на услугите са в много добро състояние. Капацитетите на Дома за възрастни хора и дневния център са запълнени. В ЦНСТ за деца с постоянни медицински грижи има едно незаето място, а в ЦНСТ в кв. Трендафил – две свободни места. Голяма част от децата с увреждания, настанени в ЦНСТ-ата в Габрово, са от други градове. Директорите посочиха като проблем привличането на млади хора към персонала, особено квалифицирани медици. Липсата на интерес за работа в социалните услуги е продиктувана от ниското заплащане.

Звеното за мониторинг и оценка на Областната стратегия за развитие на социалните услуги предвижда и мониторингова обиколка на социални услуги в Севлиево.

SPRINTERS OLYMPICS България – спортна емоция сред природата

Защото вярваме, че човек е щастлив, когато е сред природата, Ви каним на мини олимпиада за непрофесионалисти в 4 спорта – скандинавско ходене, бягане, планинско колоездене, състезание с лодки, която ще се проведе на територията на Природния парк „Българка“

Чудесен повод да бъдем заедно, да се посмеем с приятели и да поспортуваме.

Квалификация в гр. Габрово (местност Узана) – България 2017г.

Финал в гр. Понза - Италия 2018г.

Спортовете и трасето са полезни, достъпни и подходящи за всяка възраст.

Десет от всички финиширали, ще бъдат избрани на случаен принцип, да се включат във финалната олимпиада, с поети всички разходи по пътуването, настаняване и храна за 5 дни в град Понза, през 2018г.

За всеки участник ще има подарък, а за първите трима от дисциплина ще има купи и медали.

Програмата за квалификацията в България, включва:

МЕСТНОСТ ГАЧЕВЦИ в гр. Габрово – Синкевица

Състезание с лодки

Дата: 02.09.2017

Регистрация: 10:00

Начало: 11 часа

Възрастови ограничения 18г – 105г.

МЕСТНОСТ УЗАНА

Дата : 23.09.2017

Регистрация: от 10:00 до 11:15 часа

Бягане – Начало 11:30 часа

Скандинавско ходене- Начало 12:30 часа

Планинско колоездене – Начало 13 часа

Възрастови ограничения - 18г – 105г.

За всички на възраст над 60 години има специални подаръци.

Можете да заявите участие на страницата: http://sprinters.eucenter.net
или да се присъедините към събитието във facebook: https://www.facebook.com/events/494937820857048

Транспорт ще бъде осигурен по редовна автобусна линия – в 9:00 часа от Автогара Габрово и в 16:00ч. от Узана + допълнителен организиран транспорт ; Споделено пътуване; С велосипеди.

Събитието в България, е организирано от Фондация „Европейски център за иновации, образование, наука и култура“ – Габрово, и ПП „Българка“.

Спринтерс Олимпикс е част от проект Спринтерс, съфинансиран от програма Еразъм + на Европейския съюз

Почетен символ на Шипченската епопея – в знак на благодарност към дарителите за тържествата

Областният управител на Габрово и председател на Инициативния комитет за Национално честване Шипченска епопея връчи почетния символ на честването на част от дарителите. Минути преди тържествената заря – проверка в чест на 140 – годишнината от епичните боеве да започне областният управител на Габрово отправи своята благодарност към всички, които се включиха в организацията на тържествата. „За мен беше чест и огромна отговорност да участвам в организирането на едно от най-значимите мероприятия не само в регионален, но и в национален мащаб“ – каза Невена Петкова и допълни, че боевете при Шипка са една от най-ярките страници в българската история и са пример за родолюбие, героизъм и саможертва. Те са пример за национално обединение, счита тя, а „нашата идея като организатори беше чрез всички мероприятия, включени в програмата на тържествата, да направим така, че да има приемственост между поколенията.“ – каза още областният управител и допълни, че именно затова мотото на честването е било „Свободата през погледа на детските очи“. „Постарахме се да включим много деца и младежи в съпътстващите мероприятия и да поставим акцент върху тяхното участие, защото за нас е важно отправили поглед към своето бъдеще те все пак да познават и почитат своята история.“- подчерта още Невена Петкова.

„И през настоящата година Национално честване Шипченска епопея беше проведено и организирано благодарение и на родолюбиви българи, собственици на фирми. Нашата огромна признателност е към дарителите ни - фирмите ЕЛВИ ООД, ПАРАЛЕЛ ЕАД, СИБАНК, ХАМБЕРГЕР БЪЛГАРИЯ, ИДЕАЛ СТАНДАРТ – ВИДИМА АД, ХЕЛИОС АД, ХЕРОС СТРОЙ, СТС Инвест Холдинг, ДИСИКОМ ООД. Благодарим за подкрепата и на Обществен дарителски фонд – Габрово и Община Габрово.“ – заяви областният управител на Габрово Невена Петкова, която изказва благодарност и на всички, участници в организацията на Национално честване Шипченска епопея – Регионален исторически музей – Габрово, Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ – Габрово, Държавен архив – Габрово, Национален парк-музей „Шипка – Бузлуджа“, Исторически музей – Казанлък, Ротари клуб – Габрово, Регионално управление на образованието - Габрово, Асоциация „Освобождение“ – Ловеч, Инициативен комитет при кмета на община Хасково, Национално дружество „Традиция“, Областна администрация – Стара Загора, НЧ „Будителите“ – Габрово.

Отбелязахме 140 години от Шипченската епопея

alt

За седма поредна година в периода 21 - 26 август Инициативен комитет при Областен управител – Габрово организира Национално честване Шипченска епопея, което се провежда под патронажа на Президента на Република България. Над 15 организации се включиха през настоящата година и отговаряха за редица мероприятия включени в програмата.

Събитията, посветени на 140 години от епичните боеве при Шипка започнаха още на 9 август с откриване на фотодокументалната изложба „Шипченската епопея през погледа на участника в Българското опълчение Стефан Кисов“ в Казанлък.

На 21 август с мащабна изложба „140 години народна признателност“ беше открито официално Националното честване от областния управител на Габрово Невена Петкова, която е и председател на ИК Шипченска епопея. Изложбата е съвместно дело на Областна администрация – Габрово и Държавен архив – Габрово и представя уникални архивни кадри от миналото до днес като основната идея е тя да бъде своеобразен мост между поколенията. Имено това е и мотото на тържествата през настоящата година - „Свободата през погледа на детските очи“.

25 август е денят, който организаторите на Национално честване Шипченска епопея, определиха за мероприятия с деца. Проведоха се традиционните състезания по изкачване стълбите към Паметника на Свободата и по ориентиране.

Възрастова група 5-8 клас /момичета, момчета/

1 място Стела Чалъкова, ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ – 5мин 54 сек

1 място Венцислав Кисьов – СУ „Хр. Смирненски“, с. Кочан – 4 мин 41 сек

2 място Бистра Ангелова – 2 ОУ „Н. Рилски“-6 мин 30 сек

2 място Томислав Василев – 11 СУ „Райчо Каролев“ – 5 мин 09 сек

3 място Ани Байракова - СУ „Хр. Смирненски“, с. Кочан – 6 мин 43 сек

3 място Калоян Вълчев - 11 СУ „Райчо Каролев“ – 5 мин 28 сек

Възрастова група 9-12 клас /юноши, девойки/

1 място Маргарита Радева - ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ – 4 мин 54 сек

1 място Стефан Йосифов – ПТГ „Д-р Никола Василиади“ – 4 мин 55 сек

2 място Ния Вичева - ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ – 5 мин 25 сек

2 място Диян Дянков – ПГТ Пенчо Семов - 5 мин 21 сек

3 място Альона Земскова – Русия, 6 мин 02 сек

3 място Христо Христов – 12 СУ „Отец Паисий“ - 5 мин 30 сек

Състезание по ориентиране Категория

1 място Владимир Колев

2 място Виктор Тенев

3 място Теодора Христова

Състезание по ориентиране Категория В

1 място Камен Терзиев

2 място Симона Виденова

3 място Емил Асенов

Състезание по ориентиране Категория C

1 място Борис Карабойков

2 място Бистра Ангелова

3 място Андреа Попова

Състезание по ориентиране Категория D

1 място София Генева

2 място Станимира Стойчева

3 място Таня Стойчева

Детският ден продължи и в Габрово, където беше открита художествена изложба с рисунки на ученици на художничката Ема Вертерова и деца от ДГ „Радост“ и „Явор“, по време на която беше представен и специално изработен за годишнината клип блиц с дечица на възраст от 4 до 8 години, които отговарят на въпроси „Какво е свободата?“, „Какво е Шипка?“ и други свързани със събитията. Клипът може да бъде видян на сайта на Национално честване Шипченска епопея. Детската изложбата се организира от Ротари клуб – Габрово, по чиято инициатива веднага след това беше представена книгата „Българското опълчение в освободителната Руско-турска война 1877 – 1878“ на Стефан Кисов.

На 26 август отбелязахме и кулминацията на 140 годишнината от Шипченската епопея. В началото на деня 4 туристически лъча събраха стотици ентусиасти, които пеша, с колело дори и на коне изминаха пътя до връх Шипка. В единия от тях от гр. Шипка тръгна и Председателят на Народното събрание Димитър Главчев. Президентът Румен Радев също се включи в похода от Соколски манастир до Върха, където прие почетния строй на Националната гвардейска част, а заупокойна служба в памет на загиналите отслужи Великотърновският митрополит Григорий. Хиляди се изкачиха и тази година и наблюдаваха най-мащабната възстановка на НД „Традиция“, което пресъздава епичните боеве от 1877 г.

Сред официалните гости на събитията освен Президентът на Република България бяха председателят на Народното събрание, кметовете на общините Габрово и Казанлък, народни представители и евродепутат, посланикът на Русия, посланикът на Беларус, вицеконсул и почетен консул на Русия, областни и заместник областни управители от страната, общественици. По време на церемонията до Паметника на Свободата Президентът отправи призив да се ръководим от примера на българските опълченци, макар да знаем, че днес, времената са други. Той благодари на участниците в походите за извървените километри. „Благодаря на всички вас затова, че сте тук, защото с вашето присъствие, с всяка своя крачка до този чутовен връх, укрепва онази така необходима днес връзка на нашия народ с нашата История.“ – каза още Румен Радев.

Вечерта на площад „Възраждане“ в Габрово в чест на 140-годишнината от Шипченската епопея държавният глава и върховен главнокомандващ Въоръжените сили прие почетния строй на Националната гвардейска част. По време на тържествената заря-проверка кметът на Община Габрово Таня Христова каза в словото си, че днес в центъра на България ни събира дата, дълг и тържество, но „тържество не в смисъла на празник, а в смисъла на възвисяване – на духа, на честта и свободната воля“. „Днес, ние говорим и си спомняме геройски загиналите, вадим от паметта си познания за историческите събития от преди 140 години, впускаме се в анализ на сегашната ситуация, спорим, споделяме убежденията си... Но, ако спрем само до тук, ще успеем ли да окрилим надеждите си, да вдъхнем кураж, да се вдъхновим?“ – каза още Христова и допълни, че „днешният ни дълг е да помним, че свободата е дар, който трябва да се пази и отстоява с вяра, решителност, мъдрост и отговорност. Тя не идва отвън, не се дарява като дреха, къща или пита хляб, не е в материалните придобивки, а в мислите и поведението на хората, освободени от оковите на ограниченията и страховете.“

Президентът от своя страна припомни в словото си, че преди 140 години, в августовските жеги малоброен отряд от български опълченци и руски воини преграждат пътя на османската армия към Северна България и близо хиляда местни доброволци носят вода на върха и евакуират ранените в лазарета. Въпреки това мнозина съвременници смятат битката за предрешена, битка, която е ключът към българската свобода. „Подвигът на опълченците е моралното основание за свободата ни. Но свободата, суверенитетът, достойнството, единението, са задължение на всяко поколение. Ако не го осъзнаваме, ако пилеем този исторически капитал от достойнство, то винаги го правим в свой ущърб“ – заяви Президентът Румен Радев.

Тържествени илюминации поставиха краят на Националното честване, което отбеляза 140 години от Шипченската епопея.

Още статии...