РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Ограничаване разпространението на COVID – 19 е в ръцете на всеки един от нас

Социално дистанциране, доколкото е възможно – това е най-важната мярка, която трябва да се прилага занапред според главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, който днес участва в заседанието на Областния съвет при бедствия кризи и аварии към РЗИ – Габрово. „Всичко каквото трябва е направено. Оттук напред не толкова мерките на държавата и медицинските ще са водещи, колкото чисто социалните. При реална циркулация на вируса в България зависи преди всичко от поведението на отделния човек дали ще намали риска или не. Ако съумее да промени донякъде начина си на живот, да поддържа добра лична хигиена, да не участва в масови събирания, това ще даде резултат. Това което всеки трябва да прави е да изпълнява препоръките на здравните органи, основното е да предпазим нашите родители, баби и дядовци, защото те са най – уязвими.“ – заяви пред журналисти д-р Кунчев. Според него координацията между членовете в Областния щаб е на много добро ниво. Положителна е оценката му за спокойствието, с което работят в здравната система – в това число от РЗИ и от болниците на територията ни, както и за това че много бързо е била направена организация по отношение на реорганизацията работата на болниците, така че те да могат да продължат да оказват необходимата медицинска помощ, за да не остава населението без нея. Той подчерта, че опитът до момента е изключително ценен и всички ангажирани служби – областен управител, кмет, началник на образованието, МВР, ДАНС, съдействат максимално.

От Областния съвет съобщиха, че от понеделник - 16 март, се възобновява учебният процес на територията на цялата област. По – рано днес кметът на Община Габрово, началникът на РУО и директорът на РЗИ са провели среща с директорите на училищата, детските градини и ясли в Габрово, по време на която са били дадени указания за работа и спазване на основни правила за възстановяване на нормалния учебен процес.

При започването на учебния процес детските градини и ясли ще ограничат достъпа на външни лица в сградите, включително и на родителите. Децата ще минават на задължителен медицински филтър на входа, а тези с температура или други неразположения, ще бъдат връщани вкъщи. Служителите в детските заведения ще минават през същия контрол. Указанията за превантивни действия и контрол са изпратени на всички учебни и детски заведения в областта.