РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

В празника на детето – на гости на единствената в страната Детска специализирана белодробна болница "Царица Йоанна" в гр. Трявна

В международния ден на детето заместник областният управител Кристина Сидорова посети Детската специализирана белодробна болница "Царица Йоанна" в гр. Трявна, която е единствената болница в страната, предназначена за дълготрайно лечение на деца с хронични белодробни заболявания и туберкулоза.

Малчуганите, които са там получиха занимателни подаръци, с които да прекарват по - приятно своя престой по време на лечението им. Те от своя страна се похвалиха, че играят в чисто нов спортен салон, оборудван и ремонтиран със средства на болницата. Модерна специализирана апаратура, включително и апаратът, който е предоставен от кампанията „Българската Коледа“ са на разположение на малките пациенти – споделиха от болницата. Лечебното заведение разполага с 3 стационарни отделения - 2 пулмологични и 1 фтизиатрично, общо с 155 легла. Изградени са нови сектори в Източното крило на сградата с индивидуални стаи. В трите отделения има стаи за Интензивна терапия. Оборудвана е и занималня, в която децата да се обучават. Директорът д-р Илиев разказа за извършените ремонти и обърна изключително внимание към всички дарители, които по различен начин подкрепят болницата.  Пред зам.-областния управител той сподели и предизвикателства, с които трябва да се справят.

Нещо ново, което все още е малко известно е възможността за лечение за възрастни с постковид синдром – което означава оздравели от ковид, но с тежки белодробни усложнения – уточни д-р Илиев.  Програмата е нова, но за тези няколко месеца, в които се изпълнява дава много добър резултат – споделиха от болницата, а всеки който има интерес може да се запознае с условията на интернет страницата на лечебното заведение.