РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Десет дена преди изборите, областният управител проведе среща с представителите на всички институции, които имат ангажименти по организацията им

Десет дена преди провеждането на изборите за народни представители областният управител Борислав Бончев проведе среща с представители на всички институции, които имат отношение към организацията на изборите – общински администрации, ОД на МВР, РДПБЗН, ТД "Национална сигурност", Информационно обслужване, РИК – Габрово. В срещата се включи и организационно – техническия екип от Областна администрация, както и представител на Регионалната здравна инспекция.  Целта бе да се координират действията по организация на предстоящите парламентарни избори, както и да се уточнят възникнали въпроси в хода на подготовката им.

Областният управител информира накратко участниците в срещата за проведените от него разговори във връзка с изборите с кметовете на общините, директорът на ОД на МВР, представителите на Енерго-ПРО, горските, газорапределителните дружества и ВиК. Основен акцент на всички тези срещи е недопускането на слабости в организацията. Бончев сподели още, че е получил уверение, що се касае до извършване на определени ремонтни или изкопни дейности, които са в близост до електропроводи – да бъдат преустановени в петъчния ден, за да се избегнат рискови ситуации с прекъснато ел.захранване и др. Направен е оглед на залата, където на 11 юли ще се предават изборните книжа, предстои през следващата седмица и РЗИ – Габрово да инспектира мястото. От РЗИ подчертаха, че мерките при провеждането на изборите ще бъдат същите, с оглед опазване здравето на всички, ще се държи отново на редовна дезинфекция, периодично проветряване и спазване на дистанция. Д-р Моровякова апелира още веднъж към всички участници в процеса, които не са се ваксинирали да го направят и подчерта, че в РЗИ – Габрово има достатъчно налични ваксини от всички видове.

По време на срещата бяха обсъдени въпроси, свързани и с машинното гласуване и по – конкретно логистиката по транспортирането на машините. Председателят на РИК – Габрово информира, че за област Габрово има доставени три специализирани устройства, които ще бъдат на разположение на гражданите, които имат желание да се запознаят с начина на гласуване на 11 юли. Машините са с демо версия и ще бъдат разположени във всяка една община по предварителен график. Предстоят да се проведат и обученията на СИК.