РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

РЕГИОНАЛЕН ФОРУМ НА МУЗЕИТЕ И ХУДОЖЕСТВЕНИТЕ ГАЛЕРИИ ОТ ОБЛАСТ ГАБРОВО на тема "РАБОТА С НОВИ ПУБЛИКИ"

По повод Международния ден на музеите Областна администрация - Габрово, в партньорство с Община Дряново и Исторически музей - Дряново, организира Регионален форум на музеите и художествените галерии от областта. Събитието ще се състои на 19 май, а символичен домакин в първото издание на форума е Община Дряново.

 Идеята за форума е провокирана от поредица срещи на областния управител с представители на различни музеи от областта и необходимостта от по-активно сътрудничество между тях. „Много пъти чувах, че е по-лесно да си партнираме с музеи извън региона, отколкото с тези от нашите общини“ – коментира областният управител Ралица Манолова, която смята, че независимо от сферата на дейност, отдавна вече е настанало времето, в което трябва да сме се научили да работим заедно. „Само така може да постигаме повече и по-добри резултати, да бъдем по-ефективни, по – интересни и иновативни за нуждите на посетителите.“ – допълва още Манолова. Всъщност това е голямото предизвикателство пред  музеите в 21 век – тяхната аудитория.  И както казва Иглика Мишкова от Националния етнографски музей при БАН – „Това означава, че самият музей трябва да се стреми да опознае своята публика, да проучва профилите на посетителите си и как да работи с тях, да е наясно и с мотивацията на публиката за посещение в музей.“

За да отговори на нуждите на музеите, да дефинират свои нови мисии и цели е и темата на форума - "Работа с нови публики". Поканени са лекторите Мадлен Янева- ПР на Националния политехнически музей в София, Надя Захариева - Програмен директор, фондация „Америка за България“, Станка Желева от фондация „Изиарт“ и Весела Герчева - Директор „Програми и изложби“ в Музейко, които ще запознаят участниците с методите за изследване на музейната публика в съвремието и новите начини за привличане на посетители и работа с деца. Във форума ще вземе участие и Юлияна Градинарска – представител на Министерство на културата, която ще отговаря на въпроси от страна на директорите на музеи и експертите.

В рамките на форума е предвиден исторически куиз и посещения на музейните експозиции в Дряново.