РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Министърът на земеделието Иван Иванов обсъжда в Габрово проблеми и предизвикателства със земеделските производители от региона

Поредна среща със земеделските производители от област Габрово се провежда днес в Художествена галерия „Христо Цокев“ по инициатива на директора на ОД „Земеделие“ Даниел Бурмов, която е уважена от министъра на земеделието и храните Иван Иванов и негов екип. Присъстват и областният управител Ралица Манолова и нейния заместник Ивелин Стоянов, за да имат яснота около проблемите и предизвикателствата, пред които са изправени производителите от региона. Манолова не веднъж до момента е заявявала, че най – ценният ресурс за всички е информацията, а най – важното е добрата координация, откритият диалог и навременно поставените проблеми, на които заедно да се търсят решения.  Затова тя  приветства подобни инициативи, за да може всичко, което интересува производителите да бъде обсъдено директно с министъра и неговия екип. Министър Иванов подчерта в своето изказване, че държи на откритост и диалогичност в работата на повереното му ведомство, затова днес е в Габрово, за да чуе мнението на хората на терен по отношение водената политика и за развитието на сектора. Всеки казус, поставен на тези срещи се разглежда внимателно, всяко предложение се анализира и това е важното, смята Иванов. Пред аудиторията той представи текущите задачи и приоритети пред министерството и изрази увереност, че посоката, която се следва е вярната. Иванов не пропусна да се обърне и към служителите от областната дирекция и общинските служби, които са на територията на областта с категоричен апел да работят изключително прозрачно, да бъдат абсолютно точни в работата си и открити в комуникация с производителите. Поводът за тези негови думи е случаят от Петрич, където специализирани органи са задържали началника на службата и служители. „Това е огромно петно върху страната ни и секторът и недопустимо да се работи така“ – заяви министър Иванов, който вече е разпоредил проверки в цялата страна.

Коментирани бяха конкретни въпроси, поставени от участниците в срещата, както и належащи нормативни промени. Министърът подчерта, че при актуализацията на бюджета тази седмица, средствата за земеделските производители са значително увеличени. До края на месеца се очакват ЕК да вземе решение за механизма за предоставяне на до 5% от бюджета на Програма за развитие на селските райони (за 2021 и 2022 г.), в размер на 33 млн. евро, които ще бъдат използвани за подпомагане на уязвими сектори. Очаква се  на 15 юли да стартира приемът по Програмата за развитие на селските райони и 300 млн лв да бъдат насочени към 215 общини. До този момент по Ковид мярката за първото полугодие са разплатени 143 млн лв в подкрепа на земеделските производители. Министерството твърдо застава зад развитието на сектора като стратегически приоритет за страната ни.