РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Областният управител Кристина Сидорова бе гост на официалната церемония по награждаването на майстора мутафчия Христо Маринов

Областният управител Кристина Сидорова бе гост на официалната церемония по връчването на удостоверенията и грамотите за вписване в националната представителна листа "Живи човешки съкровища - България” за 2022 г, която се състоя днес в галерия "Средец“. Сред шестте одобрени кандидатури тази година се нареди майсторът мутафчия в „Етъра“ Христо Маринов. Той благодари на Министерството на културата за високата оценка, която са поставили на труда му, и на Регионален етнографски музей на открито “Етър“- Габрово за издигането на кандидатурата му. “ Проф. Светла Димитрова, уредници, музейни специалисти са „виновниците“ да бъда номиниран с такъв рядък и немного познат занаят в наши дни. Радвам се на наградата и желая всичко най-добро на отличените и на всички участници“, обърна се към присъстващите майсторът Христо Маринов.

 

Павлина Дамянова от РЕМО „Етър“ благодари на Областна администрация- Габрово за подкрепата в това начинание и подчерта, че това признание е от голямо значение за музея, защото опазването и предаването на старите български занаяти е негова мисия.

 

Гостите на церемонията имаха възможност да опитат различни видове сладки изделия, произведени от сръчните ръце на майсторите в РЕМО „Етър“.