РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Областна администрация домакинства среща за предприетите действия при разработване на проекта Регионални прединвестиционни проучвания (РПИП) и годишната програма за инвестиции в публични активи на ВиК ООД Габрово.

Областна администрация–Габрово беше домакин на среща, на която бяха представени предприетите действия от страна на ВиК оператора при разработване на проекта Регионални прединвестиционни проучвания (РПИП) и годишната програма за инвестиции в публични активи на ВиК ООД Габрово.

Срещата беше открита от областния управител Кристина Сидорова и в нея участваха заместник областният управител Андрей Николов, заместник- кметът на община Габрово Николай Меразчиев, експерти от общинските администрации в областта, представители на Асоциацията по ВиК и на ВиК ООД – Габрово.

Управителят на ВиК ООД Габрово инж. Владимир Василев поясни, че към настоящия момент е представен вторият междинен доклад и е минала т.нар. втора ревизия по разработването на проекта Регионални прединвестиционни проучвания. По проекта за финансиране ще бъдат предложени обекти на населени места с над 10 хиляди жители. Такива на територията на област Габрово са градовете Габрово и Севлиево. Обектите във всички населени места с над 50 жители ще бъдат заложени в РПИП, като за тях ще се търсят алтернативни мерки.

За Габрово са заложени мерки в: довеждащия водопровод на язовир „Христо Смирненски“, пречиствателна станция за питейни води- Киселчова могила, водоснабдителна- Малуша, пречиствателна станция за питейни води- гр. Габрово, вътрешна водоснабдителна мрежа, канализация в Северна индустриална зона. Предвидени са и мерки за отделянето на повърхностни води от канализацията за облекчаване на работата на пречиствателната станция за отпадни води.

За Севлиево мерките включват: реконструкция на пречиствателна станция Стоките; довеждащи водопроводи- гр. Севлиево; вътрешна водопроводна мрежа и вътрешна канализационна мрежа.

Василев допълни, че ВиК ООД- Габрово е в постоянна връзка с изпълнителите ДЗЗД „АКВА ПУЛ“, като всички дейности по изработването на РПИП следва да са приключили до средата 2023 година. В началото на 2023г. ще бъде организирана и среща с изпълнителя ДЗЗД „АКВА ПУЛ“, представители на възложителя- Министерство на регионалното развитие и благоустройството, представители на Асоциацията по ВиК и на ВиК ООД – Габрово и експерти от общинските администрации .

С изработването на РПИП се очаква да се изготви техническа и икономическа документация като последваща стъпка да бъдат дефинирани инфраструктурни проекти, с които да се кандидатства за тяхното финансиране от фондовете на ЕС през следващия програмен период.