РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Посланиците на доброто в Габровско гостуваха на Областна администрация

Посланиците на доброто  Жанета Кирчева и 10- годишната Матеа Рачкова се срещнаха със заместник-министъра на труда и социалната политика Надя Клисурска и областния управител Кристина Сидорова. Областният управител предаде грамотата и плакета на Жанета Кирчева, които прие от нейно име на официалната церемония в София. Матеа получи подарък от Областна администрация- образователна игра за млади пътешественици. Кристина Сидорова им благодари за светлината, която разпръскват с безкористните си жестове на съпричастност, като подчерта, че няма по-голямо отличие от надеждата, събудена от добрите дела.  Те разговаряха още за добротворчеството и за необходимостта да се дава гласност на вдъхновяващите примери.

          Матеа Рачкова е номинирана за наградата от своя учителка. „Споделих историята на дъщеря ми в социалните мрежи. Нейна преподавателка я прочете и помоли Матеа да напише какво я е мотивирало и как се е почувствала, след като дарява косата си, за да бъде направена от нея перука за онкоболно дете. Без да знаем, учителката я напечатала и изпратила до ДАЗД.“, поясни майката на 10-годишното момиче Веселина Иванова. Една от най-малките посланици на доброто в страната е повод за гордост и чудото в живота на родителите си. Матеа е сред първите заченати бебета с помощта на Общинския фонд инвитро, създаден през 2013 година. 10-годишното момиче запълва свободното си време с уроци по китайски език и рисуване, като през изминалите години е отличена в различни конкурси за млади художници, в т.ч. и „С очите си видях бедата“, в който участва и тази година. Планира отново да си пусне дълга коса и да я дари, за да помогне поне на още едно дете.

          Жанета Кирчева е добротворец по призвание. Акциите и кампаниите, които е организирала, са десетки: набира средства за хранителни продукти за бездомници; подкрепя деца и семейства в неравностойно положение; подпомага бягащите от войната в Украйна; организира кампании в помощ на Терапевтичния център „Св. Илия“. В деня на награждаването, Кирчева провеждаше поредната акция за центъра „Св. Илия“- благотворителен базар. Той е разположен в къщичките до РБ „ Априлов- Палаузов“ и ще продължи до 8 март. Целта е да се съберат средства за обзавеждането и оборудването на преходното жилище към центъра. „Имам фейсбук група- „Добрини за Габрово“. С всички хора в нея осъществяваме различните инициативи. Помощ получаваме от областната и общинската администрации, от институции, приятели и познати, за да достигне доброто  до повече хора в нашия град.“, сподели Кирчева.

Наградите “Посланик на доброто“ се връчват от Държавната агенция за закрила на детето за  четвърта поредна година. Призът се дава на личности, професионалисти и организации, помогнали на дете и/или на семейството му и променили житейска им съдба.