РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Националните Славейкови празници в Трявна бяха открити

Снощи в Трявна бяха открити Националните Славейкови празници. Събитията се провеждат ежегодно под патронажа на Президента на Република България.
Гости на тържествата бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, областният управител Кристина Сидорова и заместник областният управител Андрей Николов.
Те се срещнаха с кмета на Трявна Силвия Кръстева, заместник- кмета Марин Маринов, и председателя на Общински съвет- Трявна Стефан Петров в сградата на Общината, където бяха посрещнати по стар български обичай с питка с мед и сол. След визитата гостите и представителите на местната власт поставиха цветя на паметниците на Петко и Пенчо Славейкови.
Минути по-късно, на старинния площад „Капитан дядо Никола“ се състоя официалната церемония по откриване на Славейковите празници. Вицепрезидентът подчерта, че Трявна е пазител на българските традиции и култура, както и столица на две културни епохи с представители баща и син Славейкови.

 


Областният управител приветства гостите с думите: „Днес отдаваме почит не само пред поетите Славейкови, а и пред пазителите и тълкувателите на народното творчество, от което черпят вдъхновение. Прекланяме се пред стремежа за усъвършенстване, който се проявява в идеите на Пенчо Славейков за вечната промяна- както Мара Белчева го определя “…това, което е било е само материал за строежа на бъдещето, степен към по висшето.“. Припомняме си и Петко Славейков, като един от водачите на българската революция и на църковните борби.“


 

Кметът на Трявна призова да помним и предаваме на децата си завещаното от Славейкови, като отбеляза, че всеки докоснал се творчеството им и до Трявна неизменно се връща.


 


Празненствата продължиха с концерт на Камерен хор „Еуфоника“ при НЧ „Пенчо Славейков 1871“ – Трявна и Тримата български тенори.
Днес гостите и жителите на Трявна ще могат да се насладят на театрална постановка, изложба и представяне на книга. В салона на НЧ „Пенчо Славейков 1871“ – Трявна местната театрална трупа ще представи „Епопея на забравените“ от Иван Вазов. Постановката е с начален час 19:30 ч. В ранния следобед Специализираният музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна ще открие изложбата „Що е „Стършел“ свършил“ в галерия „Казаков“, а карикатуристът Веселин Зидаров ще представи най-новата си книга „Тревненските зевзеци“ в многофункционална зала „Дръзновение“.