РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Национално честване Шипченска епопея 2023г.

Национално честване Шипченска епопея ще се проведе в периода 16-25 август 2023 година. С богата програма и инициативи за малки и големи ще почетем 146-годишнината от епичните боеве и ще отпразнуваме 140-годишнината от написването на одата „Опълченците на Шипка“
Има места, пропити с история, върхове, превърнали се в легенда, и подвизи, останали в народната памет, за да пребъде народът ни през вековете! През 2023 година хиляди българи отново ще се съберат „навръх планината, що небето синьо крепи с рамената“, за да се преклонят пред Паметника на свободата.
Тържествата ще започнат още на 17 август в Габрово с представяне на изложбата „Участието на българи от Бесарабия в Българското опълчение в Освободителната руско-турска война“ . Нейното официално откриване ще е от 17:30 часа в ХГ „Христо Цокев.
Ден по-късно, на 18 август, деца и младежи ще се впуснат в състезание по изкачване на стълбите към Паметника на свободата. Над 100 ще са участниците в надпреварата, която е ежегодна част от честванията. По традиция, след награждаването, е ред на открития урок по история, като тази година младежите ще се срещнат с екипа на „Българска история“, за да научат любопитна информация не само за историческите паметници, но и за събитията, свързани с тях. Отново в петъчния 18 август ще се проведе и най-официалната част от Национално честване Шипченска епопея - тържествената заря – проверка, която ще започне в 20:40 часа на площад „Възраждане“.
В съботния 19 август, любителите на пешеходните преходи ще могат да се включат в един от трите маршрута към Паметника на свободата. Началните точки са м. Узана, Соколски манастир и гр. Шипка. Походите, инициирани от Ротари клуб, ще Ви отведат направо на славния връх, където ще Ви очаква и Националната гвардейска част. Церемонията по поднасяне на венци и цветя е с начален час 11.00, а минути по-късно на Паметника на свободата ще бъде открита изложбата на Национален парк-музей "Шипка-Бузлуджа" „Полет към свободата“. Програмата продължава в 12.00 часа с едно от най-очакваните събития- възстановка на боевете от Национално Дружество "Традиция", които през тази година ще представят две живи картини- битката при Орлово гнездо и ден трети от боевете, увековечен от Иван Вазов в одата „ Опълченците на Шипка“.
На славния връх ще пристигне и кампанията „ Бъди войник“. Сухопътните войски и Съвместното командване на специалните операции ще представят въоръжение, комуникационни средства, парашутно оборудване, алпийско оборудване и автомобилна техника.
В дните до 25 август Ви очакват още представяне на книги на историческа тематика, изложби, събития за най-малките и за цялото семейство.
Очакваме Ви!363358139 670531248436173 1061337691563609389 n