РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Няма регистрирани случаи на африканска чума по свинете в област Габрово, Областната епизоотична комисия взе решения за превантивни мерки

 

Областната епизоотична комисия проведе заседание под председателството на заместник областния управител Андрей Николов. По време на срещата стана ясно, че обстановката в област Габрово е спокойна- няма регистрирани случаи на африканска чума /АФЧ/ по свинете или птичи грип. Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Спасов поясни, че случаи на АФЧ са регистрирани в областите Монтана и Варна, което наложи със заповед на изпълнителния директор на БАБХ провеждане на областни и общински епизоотични комисии.
На заседанието комисията реши кметовете и кметските наместниците да направят инвентаризация на наличните животни на територията на съответното населено място до 18 август т.г. Към момента са регистрирани 30 обекта за отлеждане на домашни свине. Собствениците на индустриални и биоферми следва да следят за спазването на мерките за биосигурност и да информират ОДБХ при отклонения. На територията на областта има една ферма.
Ловците и служителите на ДГС трябва да извършват претърсване за мъртви прасета и да ги предоставят за вземане на проби в ОДБХ.
До 30 октомври се забранява повеждането на пазари и изложби с прасета, както и онлайн търговията.363977336 671779231644708 3264736605111743120 n