РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Габровска премиера на новата книга на професор Вера Бонева в Регионална библиотека „Априлов-Палаузов”

Част от програмата на националното честване на 146-годишнината от Шипченската епопея е представянето на книгата „Васил Левски: Да възкръсне България с пълна свобода” на проф. Вера Бонева, посветена на живота и делото на Апостола на свободата.
Срещата е на 22 август 2023 година (вторник) от 17.30 ч., в читалня „Д-р П. Цончев” на библиотеката.
Проф. Вера Бонева публикува нови изследвания и факти за Левски, които до момента не са били известни. Публикувана е новооткрита неизвестна снимка на Апостола, която е била предоставена от нейния колега Виктор Комбов. Авторката отбелязва, че османските архиви са се отворили за специалисти и читатели през последните години и част от тях са били дигитализирани. Това дава нови възможности за откриване на факти и обстоятелства, които допълват нашето разбиране за развитието на България през ХIХ век.
Вера Бонева изтъква, че нейните знания и изследвания като историк не й позволяват да хвърли цялата вина за предателството на Апостола върху конкретна личност. Тя посочва, че отговорността носят главно тези тайни шпиони, които са били част от самата организация и те са с български имена...plakat_RGB.jpg