РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

ХVIII Международен панаир на традиционните занаяти в РЕМО "Етър"

Международният панаир на занаятите РЕМО "Етър" събира занаятчии и гости от два континента- Европа и Азия. Събитието бе официално открито от директора на РЕМО "Етър" Светла Димитрова и кмета на Габрово Таня Христова.
На церемонията по откриване присъстваха заместник областният управител Даниела Маринова, народният представител Даниел Петров, Амелия Гешева – съветник на министъра на културата, Ирена Тодорова – изпълнителен директор на регионален център – София към ЮНЕСКО, заместник-кметът на Община Габрово Невена Минева, занаятчии и гости от цялата страна.
В приветственото си слово д-р Светла Димитрова припомни значимостта на панаира, а кметът Таня Христова подчерта символиката на първия ден от фестивала- 1 септември, като поясни, че Симеоновден е символ на новото начало.
Вечерта завърши с концерт на ДФА "Габровче" и магията на българския фолклор.
Програмата на панаира продължава в дните до неделя, като на 60 майстори представят творенията си. Възобновена е и възрожденската традиция за майсторски облог, като през настоящата година уменията си ще премерят куюмджиите. Занаятчии от 5 страни се борят за голямата награда-
Сребърна хлопка, парична премия и самостоятелна изложба в музей „Етър”. Задачата им е да сътворят елементи от пафти, а надпреварата ще продължи до 3 септември. Куюмджийството има две подразделения в зависимост от материалите, които се използват. Това са златарство и дюкмеджийство. При златарството се обработват благородни метали. При дюкмеджийството – неблагородни.

 

371472823_692560306233267_6371514535051925808_n.jpg