РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Заместник областният управител Даниела Маринова приветства участниците в информационен ден за процедура „Кръгова икономика“.

Първият от общо 4 информационни дни за процедурата „Подкрепа за прехода към кръгова икономика в предприятията“ се проведе днес в Ритуалната зала на Община Габрово. Заместник областният управител Даниела Маринова поясни, че процедурата е по Националния план за възстановяване и устойчивост, като бюджетът е в размер на 180 млн. лв. Тя допълни, че средствата могат да се използват за закупуване на машини, съоръжения, оборудване или софтуер, допустими кандидати са предприятия от сектор С “Преработваща промишленост“.

„Бих искала да благодаря на всички, които направиха възможно това събитие- представителите на Главна дирекция “Европейски фондове за конкурентоспособност“, които ще Ви дадат детайлни насоки за процедурата, Община Габрово, Областен информационен център –Габрово и Технически университет- Габрово.“, каза още Маринова.

Главният директор на Главна дирекция “Европейски фондове за конкурентоспособност“ Илияна Илиева подчерта, че процедурата е отворена за всички категории предприятия- микро, малки, средни и големи. „Подкрепяме и промишлена симбиоза по мярката, като е допустимо да кандидатстват две предприятия в сътрудничество. Процедурата се явява продължение на мярката „Ресурсна ефективност“ от предходния програмен период.“, обясни Илиева и допълни, че крайният срок за кандидатстване е до 16:30 часа на 3 октомври 2023г. , а крайният срок за задаване на въпроси е 12 септември.

Минималният размер на безвъзмездното финансиране за всички категории предприятия е 70 хил. лв., а максималният варира съобразно категорията: за микро предприятия сумата е 350 хил. лв; за малки размерът достига до 550 хил. лв.; за средните стойността е 750 хил. лв.; за големите- 1 млн. лв. Максимумът е фиксиран по категории независимо от това дали проектът се изпълнява самостоятелно или в партньорство.

Допустими за финансиране са предприятия регистрирани преди 31.12.2020г. , които следва са реализирали определен обем на нетни приходи през предходната година. Те следва да развиват основна или допълнителна икономическа дейност в сектор С “Преработваща промишленост. Когато дейността е допълнителна, тя трябва да формира не по-малко от 20% от общите нетни приходи на предприятието.

DSC02902.jpg