РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

8600 ученици ще прекрачат праговете на училищата в област Габрово на 15 септември

720 ще са първокласниците през учебната 2023-2024 година. Това стана ясно на годишното съвещание на директорите на образователни институции в област Габрово, представители на четирите общини и РУО –Габрово, което се проведе днес в STEM центъра на ПТГ “ Д-р Никола Василиади“. Събитието уважиха областният управител Мария Башева и заместник-кметът на Община Габрово Невена Минева.
“Осъзнавам Вашата изключителна натовареност и отговорност, затова с респект Ви поздравявам за енергията, усилията, любовта, която влагате във Вашата работа, и старанието да направите училищата желано и привлекателно място за учениците. Готова съм да съдействам на всички Вас в рамките на личните си и институционални възможности. Желая Ви една успешна и ползотворна година. Бъдете здрави и удовлетворени от това, което правите. На добър час!“, каза областният управител.
Ренета Колева, председател на сдружение “Фонд 200 години д-р Никола Василиади“, и нейният заместник Николай Дачев, представиха идеята за изграждане на паметник на Никола Василиади, като поясниха, че вече са събрани 60 хил. лв. за каузата. Необходимата сума за изграждането му е 90 хил. лв., а автор на монумента ще е Адриан Новаков.
Малина Васкова, експерт във Военно окръжие- Габрово даде разяснения за Наредбата за условията и реда за организиране, провеждане и осигуряване обучението на българските граждани за защита на Отечеството. Обучението ще се осъществява в рамките на часа на класа за общо 10 учебни часа, разделени на два етапа - по 5 часа в 10-и и в 11-и клас.
В хода на срещата бяха обсъдени още механизма за обхват и задържането на учениците в училище, както и анализа на резултатите.

 

20230911_101508.jpg