РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Близо 100 км от републиканската пътна мрежа на територията на област Габрово ще бъде предложена за ремонт през 2022 година

Близо 100 км от републиканската пътна мрежа на територията на област Габрово ще бъде предложена за ремонт през 2022 година. Това са пътища, които са в изключително лошо състояние, приоритетни са като връзка между общински центрове и имат проектна готовност. Информацията беше обсъдена по време на среща на областния управител Ралица Манолова и директора на Областна пътно управление – Габрово инж. Деян Георгиев, в която участваха още заместник областният управител Ивелин Стоянов, в чийто ресор са пътищата и безопасността на движението и Марияна Ризова - гл. експерт от Областната администрация. Освен състоянието на републиканската пътна мрежа на територията на областта беше разгледана и предложената до АПИ инвестиционна програма за петгодишен период от 2022 до 2026 г., която обхваща почти всички пътища в региона. За 2022 година са заложени пътят Габрово – м. Узана; Севлиево – Дряново; Севлиево-Кормянско - Малък Вършец – Крамолин; Трявна – Дряново; Габрово – връх. Шипка, където ще бъде извършен текущ ремонт и положена маркировка. За участъка гр. Габрово – връх Шипка  се предвижда да бъде изготвено проектиране през настоящата година и основен ремонт през 2023 г. До средата на година ще бъдат завършени и два обекта започнати през 2021 г., а имено Севлиево – Богатово и Трявна – Вонеща вода.

Разгледани бяха всички включени пътища, предложени в инвестиционната програма за ремонт до 2026 година, включително укрепване на свлачища, мостови съоръжения, тунелът между Габрово и Дряново. „Изпълнявайки предложената програма, макар и в по-дългосрочен план, се надяваме да подобрим значително състоянието на републиканската пътна мрежа, което за съжаление в по-голямата си част не е добро.“ – обобщи инж. Георгиев.

Областно пътно управление – Габрово отговаря за поддържането и ремонта на 518  км от републиканска пътна мрежа. На територията на област Габрово има 2 бр първокласни пътища, един второкласен път и около 400 км третокласна мрежа.