РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Първо събитие в областната кампания "ЗАвръщането"

Първото събитие в рамките на областната кампания “ЗАвръщането“ се проведе на 8 февруари в ресторант “Сопрано“. Областният управител Кристина Сидорова поясни, че  идеята на  кампанията е да се представи област Габрово като прекрасно място за живот, за сбъдване на мечти, където си заслужава да съградиш дом. “ Това  показват с разказите си Боряна Димитрова, Мария Кръстева и Искра Хотнишка. Те споделят защо са решили да се заселят в област Габрово, както и за трудностите, които са срещнали при преместването си. Това е причината и да съберем представители на различните институции, които да спомогнат за улесняване на процесите по преместване и адаптация.“, каза още областният управител.

 

 

В продължение на час и половина гостите се запознаха с историите на три млади дами, които са избрали област Габрово за свои дом. 

 

 

 

 

Боряна Димитрова определя себе си като “новотревненка“. Тя сподели, че живее в Трявна вече 1 година със съпруга и двете си деца. Няма корени в града, но я привлича спокойствието на малкото населено място. Занимава се с маркетинг и предприемачесто, а преди да се премести в Габровска област повече от 10 години е живяла в чужбина-  Дания и Чехия. “ Трявна е малък град, но има богат  културен живот. Образованието също е добро и предлага достатъчно възможности на децата. Не сме живели никога преди в Трявна, но ни привлече“, разказа Боряна и допълни, че в административно отношение не са срещнали никакви трудности при преместването си.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мария Кръстева живее в Плачковци, откъдето е съпругът й. Тя е родом от Плевен, а близо 15 години е живяла в София. По-късно заминава за САЩ, но носталгията по близките я завръща в България и заживява със семейството си в Плачковци.  “ Идеята детето ни да излиза навън на въздух, да имаме досег с природата ни допадна, а дистанционната работа направи по-лесно преместването ни. Едно от най-големите предимства на живота ни тук е сплотената общност, която може да се види само в малкия град.“ ,допълни Мария. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Искра Хотнишка е габровка, по професия е логопед и психолог. Живее 3 години в Испания, а после още 12 в София със съпруга си. Преди три години заедно с него и двете им дъщери решават да заживеят в село Сенник. „Започнах да се занимавам с градинарство, намерих си работа, дори отворих частна практика. Не съжалявам за избора си, не ни липсва живота в чужбина и в София. Вярвам, че човек може да намери реализация и всичко необходимо, за да сбъдне мечтите си, тук, в Габровско“, сподели Искра.

 

 

 

 

 

 

 

 

Отличени бяха и 18 даровити деца от региона, взели участие в ученическия конкурс за текст и рисунка на тема “ЗАвръщането“. Те получиха грамоти и награди, които им бяха връчени от Кристина Сидорова и Андрей Николов.

 

По време на събитието прозвучаха  творби на утвърдени писатели от област Габрово, свързани с темите за дома и завръщането. 8-годишната Сияна Христова рецитира „Родна стряха“ на Ран Босилек, а актьорът и директор на Драматичен театър “Рачо Стоянов“ Петко Койчев представи „Завръщане“ на Атанас Смирнов. Койчев разказа, че от този месец вече се нарича габровец, защото е закупил имот в покрайнините на общината, в с. Съботковци. “От 12 години съм в Габрово, но съм пловдивчанин. Дойдох заради работата,а по-късно природата, чистият въздух, хората и общността, до които се докоснах в Габровско, ме накараха да остана“, разказа още актьорът.

Финал на вечерта постави изпълнението на талантливата народна певица Пресиана Христова. 

 

Екипът на Областна администрация- Габрово благодари на Музея на хумора и сатирата, РЕМО “Етър“, „Тетрадката“, Исторически музей- Дряново и Националния музей на образованието, които любезно ни предоставиха част от наградите за даровитите ученици, които се наредиха на призовите места в областния конкурс “ЗАвръщането“. Изказваме признателността и към „Сиентия Груп“, които подпомогнаха екипа ни при реализирането на събитието.