РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

Общност на завръщащите се бе създадена в рамките на кампанията на Областна администрация- Габрово „ЗАвръщането“


Общност на заселващите се в област Габрово бе създадена на събитието от кампанията „ЗАвръщането“, което се проведе в Трявна. Говорителите в инициативата на Областна администрация – Габрово получиха значки на бели лястовици от Областния управител Мария Башева, заместник областните управители Даниела Маринова и Иван Любомиров и кмета на Трявна Денчо Минев.
В рамките на събитието бяха представени историите на семействата на Боряна Димитрова, Ани Иванова и Кремена Петрова, избрали да се заселят в Трявна през последните 5 години, както и на част от говорителите в предишните издания- Антония Ковачева и Лорензо Якопели, Мария и Венцеслав Маринови и Мария Кръстева.
Областният управител подчерта, че ключовата дума на събитието е общност, като сподели радостта си от факта, че белите лястовици на област Габрово са вече цяло ято. Тя прикани всички говорители да оставят своите послания на табло, което ще бъде поставено в Областна администрация- Габрово. Тя благодари и на домакините от Община Трявна за гостоприемство и за оказаната подкрепа.
„ЗАвръщането“ е социален проект, който стартира в края на 2022г. Основната цел на кампанията на Областна администрация- Габрово е да противодейства на един от най-наболелите проблеми в Габровска област- обезлюдяването в следствие на демографската криза. 69 са населените места в региона, в които няма нито един жител. През последното преброяване населението на областта пада под 100 хиляди жители. Това е причината Областна администрация да обедини поредица от дейности в областна кампания. Изготвен бе онлайн наръчник с подробна информация за заселващите се в региона. Проведена бе среща с представители на местната власт и териториалните структури. Следващият етап от кампания бе представяне на вдъхновяващи примери за млади семейства, избрали за свой дом област Габрово.

 

438196784 835772811912015 1711554304337853500 n

ЗАвръщането- среща в Трявна

Каква е свързващата линия между Музея на Мадам Тюсо, развиването на хомеопатична практика в Англия, маркетинг и предприемачество в Чехия и Дания, и отглеждането на малко дете в Германия ? Отговорът е житейският път на говорителите в събитието от Областната кампания „ЗАвръщането“, който ги събира от различни краища на света в Трявна.
То ще се проведе на 24 април 2024 година от 17.30 часа в „Етнографски комплекс на занаятите“. В рамките на проявата ще бъдат представени истории на 4 млади семейства, избрали да заживеят в област Габрово през последните 5 години. В настоящото издание ще бъде представено и създаването на общност на заселващите се в Габровско.
Освен на вдъхновяващите разкази, гостите ще се насладят и на изпълнения на самодейните състави в Трявна.
„ЗАвръщането“ е социален проект, който стартира в края на 2022г. Основната цел на областната кампания е да противодейства на един от най-наболелите проблеми в Габровска област- обезлюдяването в следствие на демографската криза. 69 са населените места в региона, в които няма нито един жител. През последното преброяване населението на областта пада под 100 хиляди жители. Това е причината Областна администрация да обедини поредица от дейности в областна кампания. Изготвен бе онлайн наръчник с подробна информация за заселващите се в региона. Проведена бе среща с представители на местната власт и териториалните структури. Следващият етап от кампания бе представяне на вдъхновяващи примери за млади семейства, избрали за свой дом област Габрово.

436428219 831936252295671 5750365602329368261 n

ЗАвръщането-среща в Дряново

Първото събитие в Дряново в рамките на областната кампания “ЗАвръщането“ се проведе снощи в препълнената зала на Икономовата къща. „Ще видите 5 истории, които докосват сърцето. Истории, които разказват за пътя на завръщането към дома, връщането към корените, връщането към онова място, което дарява сила, мечти и възможност да сбъднеш мечтите си. Насладете се на тази вечер, съпреживейте емоцията на нашите говорители и разкажете на вашите приятели, които са зад граница, че тук животът може да е прекрасен. “, обърна се към гостите областният управител Кристина Сидорова и пожела на всички светли празници.
“Радостен съм, че днес няма място в тази зала. Темата, която ни събира тук, трябва да бъде мисия на всеки градоначалник, задача за всяка общинска или областна администрация. Виждам много млади семейства сред гостите. Призовавам Ви, когато имате идея или проблем, да се чувствате добре дошли в общината, за да ги споделите и заедно да превърнем Дряново в едно по-добро място за живеене. Радостен съм, че сме в Икономовата къща, защото днес подписахме проекта за възстановяване на сградата и ще кандидатстваме за финансиране“, каза в приветствието си кметът на Дряново Трифон Панчев.
В продължение на час и половина гостите се запознаха с 5 семейства, които живеят в общините Дряново, Габрово и Севлиево. С много споделени емоции говорителите предадоха в разказите си любовта към родината, копнежът за живот в уют и спокойствие, сплотеността на общността в малките населени места. Всички те получиха бурни аплодисменти и подаръци от домакините от Исторически музей- Дряново, които им бяха връчени от директора на музея Иван Христов.
Талантливите малчугани от Танцов състав „Детелинки“ с ръководител Петя Тодорова при НЧ“Дряновска пробуда-2008“ зарадваха всички присъстващи с танц. Музикалният съпровод бе на акордеон в изпълнение на Теодор Николаев. Децата от литературно ателие „Книголюбие“ при НЧ „ Дряновска пробуда 2008“ изнесоха рецитал с лично творчество, а ръководителят им Виржиния Дачева представи първият сборник на младите писатели.